Podpora regionální gastronomie je jedním z dominantních cílů občanského sdružení Gastronomia Bohemica.

Motto aktivit podporovaných sdružením Gastronomia Bohemica zní:
„Obohacovat pobyty turistů v Česku o typicky českou gastronomii nabízenou z tradičních českých surovin v typických českých pohostinstvích a aktivně prosazovat změny ve zvyklostech a předpisech pro realizaci tohoto záměru.“

 

Propagace pouze gastronomie, bez propojení s cestovním ruchem, je samoúčelná, a věnují se jí nyní především masové sdělovací prostředky a je předmětem jejich konkurenčního boje. V tomto směru však gastronomické aktivity nabízejí italskou kuchyni, vaření za málo peněz, apod. Jen několik takových aktivit můžeme považovat za podporu české gastronomie a podpora regionální kuchyně je výjimkou. A právě spojení tradiční regionální gastronomie s cestovním ruchem je předmětem zájmu sdružení Gastronomia Bohemica.

                                                                                                                     

 

 

 

Uhlířina (hoďbidlo)

Uhlířina (hoďbidlo)

1 kg brambor, 30 dkg hrubé mouky, sůl, prášek do pečiva

Oloupeme brambory, rozkrájíme je na čtvrtky a ve velkém hrnci zalijeme větším množstvím vody, osolíme a vaříme do polo měkka. V misce zaděláme mouku vodou, osolíme a přidáme špetku prášku do pečiva. Do předvařených brambor vhazujeme noky vykrájené z těsta velkou lžící. Společně dovaříme, vodu scedíme, noky v hrnci ještě překrojíme a vařečkou promícháme. Servírujeme různě: s osmaženou cibulkou; s rozpuštěnou slaninou; se škvarky; přidáme kyselé zelí, okurku, ale také hrnek podmáslí, kyšky, kefíru. Nejlépe chutná ohřátá večer nebo druhý den.

A vyzkoušet lze alternativu  - Kladenská uhlířina

500 g knedlíků, 500 g vařených brambor, 250 g vepřových škvarků nebo vařeného uzeného bůčku, 1 větší cibule, 100 g sádla, sůl, pepř

Knedlíky pokrájíme na kostičky. Brambory oloupeme, uvaříme a nakrájíme na kolečka. Škvarky nebo bůček usmažíme a promícháme s knedlíky a bramborami, osolíme a opepříme. Nakonec si cibulku osmahneme na sádle dozlatova a vše smícháme dohromady.

Partneři

Česká chuťovka  - www.ceskachutovka.cz

 

 

 

www.hotely-krumlov.cz